Начало Наука История ХРИСТОФОР КОЛУМБ И БЪЛГАРИНЪТ КАПИТАН АЛОНСО ДЕ ОХЕДА или ДРАГАН ОХРИДСКИ СТЪПВАТ...

ХРИСТОФОР КОЛУМБ И БЪЛГАРИНЪТ КАПИТАН АЛОНСО ДЕ ОХЕДА или ДРАГАН ОХРИДСКИ СТЪПВАТ ПЪРВИ НА АМЕРИКАНСКИ БРЯГ през 15 век

0
ХРИСТОФОР КОЛУМБ Е СИН НА ПОСКИЯ КРАЛ ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧЕК - ЯГЕЛО

ХРИСТОФОР КОЛУМБ Е СИН НА ПОСКИЯ КРАЛ ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧЕК – ЯГЕЛО ?!

Съдържание :

БЪЛГАРИНЪТ КАПИТАН АЛОНСО ДЕ ОХЕДА /ДРАГАН ОХРИДСКИ/, С ДЕСЕТКИ НАШЕНЦИ СТЪПВА ПРЪВ НА АМЕРИКАНСКИ БРЯГ?

Автор: Анна ЗОГРАФОВА

Според известния немски картограф Велдмюлер, “светът научава за откритата от Христофор Колумб “Новата земя” през 15 в. от…… Америко Веспучи”, на чието име впоследствие е наречен континента. Наш български изследовател и разузнавач обаче, д-р Иван Димитров, изследвайки древни ръкописи в няколко страни на Южна Америка, във втората половина на миналия век се опитва да докаже, че не Христофор Колумб, а един българин – средновековен левент и капитан на кораб от армадата на Христофор Колумб, наречен Алонсо Де Охеда ,/което ще рече Драган от Охрид/ бил първият европеец, чийто крак е стъпил на американски бряг през 15 век. Този Алонсо / Драган/, бил капитан и командвал корабната армада на легендарния Христофор Колумб, достигнла първа до земите на Америка, а на борда на корабите, пътували в откривателския рейд имало десетки българи, ангажирани в тези плавания като обикновени моряци.

Трябва да се знае, че пътувалите с Алонсо Де Охеда и Христофор Колумб на борда на корабите българи всъщност са първите европейци, достигнали бреговете на днешните Бахамски острови.

Съзирайки суха земя, след месеци плаване в океана, нашенците радостно, провиквайки се с пълно гърло и ясен глас, /както правели тогава, в средновековието техните бащи и деди/ завикали :“Ба! Радост! – Ба! Радост! Ба – радост!
Оттук, от възклицанието “Ба – радост!”, “Ба – радост!” се запазило наименованието на земята или по-точно мястото, където те някога акостирали. В столетията сричките се префасонирали на БАР БА ДОС! От БА – РА-ДОСТ!

И точно там, където българите слезли и стъпили на американска земя, днес е мястото на град Барбадос! До това заключение стигат българските изследователи Иван Димитров и единствения хабилитиран български феномен ясновидец – академик Йордан Стоилов Иванов. Изследователят Д-р Иван Димитров дори написва книга, озаглавена “Рицарят на Мадоната”, която представлява документален разказ за Алонсо де Охеда – Драган Охридски, откривателят на Южна Америка.

Испанци и португалци днес разказват една красива легенда за кралицата католичка Изабел, която заложила прекрасни накити и най красивата своя огърлица за да финансира експедицията на Христофор Колумб. Истината е, че част от средствата за експедицията са дадени от евреи, имената на които са съхранени през вековете. Това са небезизвестните Луис Де Сант Анджел, Рибес и Суружон като парите били освен за експедицията, също и за съставянето на карта за пътешествията до Голямата земя. Астрономът на начинанието, също евреин, останал известен в историята на Астрономията с името Пукато. И въпреки, че някои испански анали манифестират, че първият, който видял бряг, в експедицията до Америка бил Родриго де Триана, истината е, че заедно с няколкото дузини българи на корабите в армадата имало и португалски евреи.

В аналите на историята е било записано само името на Родриго, също евреин, защото първият преводачи журналист, описвач на събититията с откриването на Америка също бил евреин – Луис де Торес. Но неоспорим факт е, че историята на Южна Америка започва с мощния възглас на десетките българи на борда, които викали: БА! РАДОСТ!

Снимка на сензитва академик йордан стоилов иванов
Снимка на сензитва академик йордан стоилов иванов

И така, изследователят Иван Димитров заминава за Испания, Португалия и Америка за да търси морски карти и документи за морските рейдове на Христофор Колумб.

Що се отнася до Христофор Колумб – преди време португалският историк Мануел Рос развива една невероятно интересна и авангардна теория за произхода на мореплавателя.

Според тази теория, КОЯТО Е КРИТИКУВАНА, НО ВСЕ ПАК СЪЩЕСТВУВА И НЕ Е ОТРЕЧЕНА, Христофор Колумб не е бил генуезец, а бил роден на остров Мадейра като негов баща бил….. полският крал Владислав ІІІ Ягело. Ягело както знаем участва в средновековния рицарски поход срещу турците до Варна, заедно с унгарския воевода Ян Хунияди. А ог историята знаем, че този потомък на Ягелонската династия, известен като Владислав Варненчик е бил роден на 31 октомври 1424 г. в Краков, Кралство Полша (1385 – 1569) и починал /според официалната история/ на 10 ноември 1444 г., загинал във Варна по време на жестока битка с турците, в опит да освободи българското царство. Португалецът историк Мануел Рос твърди още и, че Ягело успява да се спаси като бяга от бойното поле. Пак според твърдения на изследователя Рос, Ягело впоследствие се е установил в Мадейра, където заживява под името Енрике Алемао, за да не бъде убит.

Христофор Колумб е роден през 1451 г. и е починал на 20 май 1506 г. на 55 г. възраст. Той предприема общо 4 експедиции до Америка във времето между 1492 и 1504 г., съгласуваи с испанското кралско семейство.

Първа експедиция (1492 – 1493)
Втора експедиция (1493 – 1496)
Трета експедиция (1498 – 1499)
Четвърта експедиция (1502 – 1504)

Според покойния академик Йордан Ст. Иванов, който е и единственият хабилитиран ясновидец у нас в новата история на паронармалните явления, документи както за произхода на Христофор Колумб така и за българския капитан Алонсо Д Охеда има както във Ватикана, така и в кралските архиви на Испания, Португалия и на Хондурас. Материали за първото акустирае на американския бряг, пак според него следва да има и в архивите и на държавите на всички европейски кралства, разполагали по онова време с морски флот. Затова ако наистина един ден бъдат извадени и разтворени архивите на Ватикана, които са дълбоко консервирани, за секретни и дори може би и неразчетени, то това ще бъде повратната точка, от която много от войните по света ще бъдат прекратени.

Но нека да върнем историята отново във времето на Народна Република България.
Един чешки граф, афиширал се като потомък на средновековни благородници през 70-те години на ХХ век, донесъл в България уникалния личен дневник на своя роднина. Това била известната високопоставена средновековна придворна дама О,Конър.Своят дневник тази пра .пра -пра-лелята на графа написала още през 1505 г. Този дневник е реално съществуващ. Той съдържа много важна информация, отнасяща се за времето на пътешествията на първите Колумбовци до Америка и обратно. В този дневник имало информация включително и за личността Алонсо Де Охеда както и две особено важни писма, с новини от времето на пътуванията при първия рейс до Америка. За тях съобщавала благородната придворна дама О, Конър..

В едно от писмата пишело:

“От далечно плаване се завърна Диего Де Никоеса…..както и “главният разрезвач на месото на Краля”…?! С втория кораб пътуваше и капитан Алонсо Де Охеда, известен още и с името Драган Де Лихнида” – самият Алонсо Де Охеда или Драган Охридски по името на Охридското езеро, наричано още и Лихинда/.”

Копие от същия дневник, чешкият граф предал и в Испанския кралски архив. След това графът пристигнал в България. Имало е навремето преговори с наши разузнавачи, според академик Йордан Стоилов Иванов, в които графът – чешки потомък, изявил желание да продаде, забележете чрез службите на бившата НРБ, на нашата Българска академия на науките оригинала на този дневник. Съществуват сведения от средите на БАН, според които още преди 1943 г., дори самият цар Борис ІІІ е знаел за този дневник. Още тогава докато цар Борис Трети е бил още жив, в разговори с проф. Богдан Филов и с археолога Рафал Попов, те и други мастити наши български историци и учени от БАН са търсили връзки по същия повод с академичните кръгове на Мадрид.

Хипотеза за български произход

“Данните за Алонсо Де Охеда или за Драган Охридски би трябвало да бъдат потърсени и открити в дворцовите архиви на Мадрид, а също и в морския музей на Мадрид” – продължава своя коментар акад. Йордан Ст. Иванов.

Капитан алонсо де охеда
Капитан алонсо де охеда

Кой е Алонсо де Охеда – българинът плавал с Христофор Колумб? (пета част)
Във всички справочници пише обаче, че “Алонсо де Охеда Alonso de Ojeda е бил роден и е живял в периода.1465 – 1515 г. и е бил конкистадор, пътешественик и изследовател и един от първите завоеватели на Америка, както и първият значим испански откривател след Христофор Колумб?”.

Де Охеда организира няколко самостоятелни експедиции и без Христофор Колумб като втората е през 1502 г., когато той слиза отново на Американския континент, в района на днешната Санта Крус където основава колония. Завръща се и отново заминава за Испаньола при своя приятел Хуан де ла Коса, който е нарисувал първата карта на света след откриването на континента Америка. Хуан Де Ла Коса също е капитан в армадата на Христофор Колумб и е управлявал неговия флагмански кораб “Санта Мария”. От там капитан Алонсо пак се завръща и в Испания и организира трета своя експедиция през 1509 г. с четири кораба и 300 моряци, в която участва и Франсиско Писаро, завоевателят на днешно Перу, който основава градовете Лима и Трухильо като управлява във времето на голямото въстание на инките, в периода 1536 – 1537 , начело на което застава легендарният индиански вожд Манко Капак.

Алонсо де Охеда води многобройни битки за златото на индианците, за робите и дори си взема индианка за жена, но финала на неговия живот е жесток – умира в пълна нищета през 1515 г.

Хипотеза за българския му произход

С такава теза излиза писателят разузнавач Иван Димитров, изследвал подробно живота на капитан Алонсо в библиотеките на Хондурас. От неговите разработки по темата се заинтересували и от Ватикана. Такива данни там впоследствие сам е търсил и българският писател от времето на “социалистическия реализъм” Георги Караславов. И въпреки неколкократните запитвания от страна на оторизирани сътрудници на БАН до Академията на науките в Мадрид, за повече данни и яснота около личността на Алонсо Де Охеда, за когото придворната дама от ХV век писала в своите писма, отговорът от Испания бил неизменен: …. “Имайте търпение, ще направим анализ!”

С информацията по случая според българския сензитив акд. Йордан Иванов са се занимавали поколения учени от световна величина. Един от тях е проф. Виктор Краус, а също и съвременни учени от Тегосигалпа / Хондурас/.
И тъй като като темата на археологическите фалшификации в архивите продължава да бъде актуална, сензитивът феномен с параномални способности и ясновидец по рождение акад. Йордан Стоилов Иванов коментира хипотезата на Димитров по следния начин:

“Длъжен съм да отбележа, че Америко Веспучи, на чието име е била наречена Америка, всъщност е личност, която никога и по никакъв повод не се е качвала дори и на лодка. Всичко, което Веспучи е написал е било плод на разкази и описания. Това са разкази на участници в експедицията на Христофор Колумб. Те започват от моменти, в които пътешествениците са се завръщали от рейда, а той ги е чакал на пристанищата или в някоя от кръчмите по крайбрежието. Впоследствие същият този Веспучи изключително прилежно и последователно записвал, но само това, което било изгодно – на него и на властимащите и в кралствата Португалия и Испания. Всъщност той е действал избирателно. По тази причина дал правото, с името му да бъдат назовани новите земи – Америка. Америко Веспучи всъщност е истинският редактор, а не автор на разказите за Америка. А всички записани от него уникални истории са му били разказвани от ….нашенците-българи, от българския екипаж на капитан Алонсо Де Охеда както и от останалите капитани и моряци. Истината е, че Америко Веспучи, в своето време постъпил така както венецианецът Марко Поло, който два века преди същия този Веспучи написал, че “когато през 1280 г. бил в Северна Бирма, пръв научил за най-грандиозния таен град Анкгор в кампучийската джунгла”. Но станало така, че неговите съвременници от това време съвсем не му повярвали, защото някой решил че Марко Поло бил…лъжец?!

Всъщност Марко Поло бил първият изследовател, който открил тайнствения комплекс Ангкор, построен от предците на кхмерите. Марко Поло бил този средновековен изследовател, дал информация на разследванията на францисканския монах Одорик Портеноне, който се води за откривател на Анкгор”.

Христофор Колумб е роден през 1451 г. и е починал на 20 май 1506 г. на 55 г. възраст.
Преди време португалският историк Мануел Рос развива една невероятно интересна и авангардна теория за произхода на мореплавятеля Христофор Колумб, според която Христофор Колумб не е генуезец, а е роден на остров Мадейра. И забележете – пак…

Според изследователия Рос – баща на Христофор Колумб бил полският крал Владислав ІІІ Ягело?!

Ягело както знаем е участвал в средновековния рицарски поход срещу турците до Варна, където стига рамо до рамо с унгарския воевода Ян Хунияди. А от историята знаем, че този потомък на Ягелонската династия, известен като Владислав Варненчик е роден на 31 октомври 1424 г. в Краков, Кралство Полша (1385 – 1569) и починал /според официалната история/ на 10 ноември 1444 г., загинал във Варна по време на жестока битка с турците, в опит да освободи българското царство.
Португалецът историк и изследовател Мануел Рос твърди още и, че Ягело не е загинал на бойното поле, а успява да избяга и да се спаси, но за да не понесе позора на бягството, дебаркира от кралските си задължения и законспириран променя самоличността си за да не бъде убит.

Пак според твърдения на изследователя Рос, Ягело впоследствие се е установява в Мадейра, където заживява под името Енрике Алемао.

През 1960 г. двама норвежки учени Хелге Ингстад и Ане Ингстад откриват артефакти във викингско селище в района на Л’Анс-о-Медоус, датирайки ги към 10-12 век, с което излизат с тезата, че е имало европейско присъствие в Америка много преди Христофор Колумб.

  1. Колаж Фотоси на Колумб, подписът на Колумб и Ягелонския крал Владисав Варненчек

  2. Снимка на сензитва академик Йордан Стоилов Иванов

  3. Капитан Алонсо Де Охеда

Анна Зографова, журналист – международник, член-кореспондент на Международната академия по българознание, иновации и култура /МАБИК/.

[email protected]

Редакцията на “ЮСТИЦИЯ” се извинява за евентуално допуснати неточности. Засегнатите лица имат право на отговор.

Юстиция - журналистически разследвания, анализи, най-важното и най-новото, съдържание и новини от българия и света, фронтално, видео,

Последвайте ЮСТИЦИЯ в Google Новини

Най-интересните РАЗСЛЕДВАНИЯ слушайте в подкаста на ЮСТИЦИЯ в SpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм

Четете нашата тема в развитие: Бандата на Русев

Христофор Колумб , Капитан Алонсо Де Охеда , Христофор Колумб , Капитан Алонсо Де Охеда , Христофор Колумб , Капитан Алонсо Де Охеда , Христофор Колумб , Капитан Алонсо Де Охеда , Христофор Колумб , Капитан Алонсо Де Охеда , Христофор Колумб , Капитан Алонсо Де Охеда , Христофор Колумб , Капитан Алонсо Де Охеда , Христофор Колумб , Капитан Алонсо Де Охеда , Христофор Колумб , Капитан Алонсо Де Охеда ,

************** НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР ПОД СТАТИЯТА **************

Юстиция - журналистически разследвания, анализи, най-важното и най-новото, съдържание и новини от българия и света, фронтално, видео,

Разгледайте нашия ОНЛАЙН МАГАЗИН като НАТИСНЕТЕ ТУК.

За внос от целия Свят на СТОКИ НА ЕДРО, свържете се с нашата АГЕНЦИЯ ЗА ВНОС НА СТОКИ (Buying Import Office IUSTITIA) като НАТИСНЕТЕ ТУК
Изберете нашите специалисти за висококачествени софтуерни услуги :
Можете да поръчате от ЮСТИЦИЯ онлайн изработка и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини, DEV и ИТ (IT) поддръжка, SEO оптимизация за високо класиране в Google и дигитален маркетинг като НАТИСНЕТЕ ТУК

НИЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ВАШИЯТ ПАРТНЬОР ЗА ОНЛАЙН УСПЕХ

Вижте нашите треньори като НАТИСНЕТЕ ТУК. Изработване на персонални хранителни и тренировъчни режими, хранителни добавки, витамини и суплементи за добри резултати за професионални спортисти, както и за любителите на добра фигура и тонус.

Разгледайте обявите и офертите ЗА ПРОДАЖБА и ПОД НАЕМ на нашата АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ.

При нас можеш и да РЕЗЕРВИРАШ ОНЛАЙН Хотели и Ваканционни жилища в България и чужбина

Редакцията на "ЮСТИЦИЯ" се извинява за евентуално допуснати неточности в разследванията на ЮСТИЦИЯ.БГ.

Засегнатите лица имат право на отговор.

Последвайте ЮСТИЦИЯ в Google Новини

Най-интересните РАЗСЛЕДВАНИЯ слушайте в подкаста на ЮСТИЦИЯ в SpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм

Коментирайте