Начало Разследвания Служители на МВР Комисар Калоян Калоянов е обвинен от бивш служител в покровителство на организираната...

Комисар Калоян Калоянов е обвинен от бивш служител в покровителство на организираната престъпност в Бургас?

0
Комисар Калоян Калоянов, Комисар Калоянов, Калоян Калоянов, Комисар Калоян Калоянов Бургас, Комисар Калоян Калоянов ОДМВР Бургас,
Днес главният редактор на ЮСТИЦИЯ.БГ осъди прокуратурата за 16 000 лева и веднага наш журналист е привикан в ОДМВР-Бургас с директор комисар Калоян Калоянов !
За действията на служителите на комисар Калоян Калоянов е уведомена IFJ – International Federation of Journalists в Брюксел. Това им действие ще бъде включено в доклада за състоянието на свободата на словото в България за 2023г.
Но това не може да спре публикациите ни във връзка с нашите журналистически разследвания с доказателства за обвързаността на организираната престъпност с правораздавателните органи на местно ниво в Бургас, назначени с благословията на Борисов!
Очаквайте подробности и нови разследвания с имена на разследващи органи и прокурори.

Двама началници от ОДМВР-Бургас са били замесени в престъпна схема за крадени автомобили. Това твърди бившият началник на отдел „Криминален“ Николай Николов, който изпрати на журналисти материали, описващи бездействието и укриването на информация от страна на началника на отдел „Криминална полиция“ – Кирил Кирязов и началника на сектор „Престъпления свързани с МПС“ – Иван Жечев.

Той се обръща към директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов с думите:

„Уважаеми, г-н Директор, г-н Кирязов и г-н Жечев не просто са бездействали, а са укрили информация, тъй като от извършената проверка става ясно, че не са били предприети действия по проверка на въпросните автомобили, а това може да се случи по разпореждане на началника на отдел „Криминална полиция“. Считам, че в момента се пазарува „оцеляване на виновните под масата“, че ръководните служители от „Криминална полиция“ при ОДМВР–Бургас, които със своите действия и бездействия са дали възможност да бъде осъществявана престъпната дейност в продължение на години и в резултат на това гражданите са били ощетени, при което се правят опити да заличат следите си за нарушенията и престъпленията, в които са участвали, като са готови да „жертват“ редови служители, а те да останат незасегнати, надявайки се случая да бъде потулен.“

По този повод се обърнахме към Николай Николов за коментар по случая. Той каза пред журналисти:

„Сигналът е достоверен. Тези лица, когато се подава този сигнал, са абсолютно същите, които са задържани преди 3 години. Полицията е знаела за престъпната схема от 2020 година, но са ги оставили в продължение на три години да крадат коли, да регистрират автомобили и да вредят на гражданите.“

В материала си до медията ни Николов посочва и прилага изпратено писмо до комисар Калоян Калоянов.

В него се пише, че на 24 август 2022 година, е подал сигнала и до министъра на вътрешните работи и до ГДНП-МВР, касаещ изградена престъпна схема за регистрация на автомобили, която е обект на престъпление в КАТ-Бургас. По думите му тази схема е действала от няколко години и е със съдействието и протекциите на ръководители от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Бургас, посочвайки конкретен случай:

През октомври 2020 година в Бургас е бил нает гараж от лица от криминалния контингент, занимаващи се с промяна на номера на рами на МПС, като в него същите са укрили краден автомобил марка „Форд“ модел „Мустанг“ на стойност над 100 000 лева. Лице от Варна, занимаващ се с тази престъпна дейност, е променил номера на рамата, изготвил е неистински документи и в последствие автомобилът е бил регистриран в КАТ-Бургас на лице от криминалния контингент, осъждано за кражби на автомобили. След регистрацията на посочения автомобил, същият е бил оставен на платен паркинг на територията на Бургас. По време на престоя на колата на въпросното място от РУ, обслужващо района, са получили оперативни данни и са уведомили ръководните служители на ОДМВР-Бургас – Кирил Кирязов и Иван Жечев. Униформените са уведомили началниците си, че има данни автомобилът да е обект на престъпление – пренабити номера на рама и регистриран с неистински документи, с които предстои изнасянето му извън страната. Въпреки тези данни и достигналата до тях информация ръководителите на „Криминална полиция“ в ОДМВР-Бургас не са предприели действия за обезпечаване на автомобила и проверка на същия, поставяне на задача за контрол при изнасянето му през ГКПП и задържане на същия.“

„Ако бяха действително истински и честни служители на МВР, би следвало да предприемат необходимите действия?!“се запита Николов. Той уточнява:

„След дни отново в същия гараж е бил укрит друг луксозен автомобил и процедурата се повтаря, както с първия. Отново бездействия от страна на Кирязов и Жечев.“

По думите му това евентуално, би се потвърдило от ръководителите на Районното управление, които са уведомили съответните началници за постъпилите данни с намиращите се автомобили.

„Именно Кирил Кирязов и Иван Жечев са тези, които могат да се разпоредят да бъде изготвен план и подхождане към задържане на лицата и МПС в момент на извършване на престъплението“, подчерта бившият полицай.

Николай Николов твърди, че при проверката на дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР е снето писмено сведение от полицейски служител, в което той посочва, че през октомври 2020 г. е получил оперативно значима информация, касаеща криминално проявените лица. Той посочва, че според лицето, подаващо информацията, въпросните лица извършват нерегламентирана дейност, свързана с противозаконно отнемане на луксозни автомобили, промяна на идентификационните им белези и последваща регистрация в КАТ-Бургас. По думите на Николов униформеният веднага е докладвал на прекия си ръководител, че разполага с конкретна информация за местонахождението на гараж, където се е извършва интервенцията по автомобили, за лица, извършващи промяна на рамата и други данни.

В последствие е било снето писмено сведение, в което се посочва, че с въпросните конкретни данни е бил запознат прекия ръководител – началник на РУ, както и началника на отдел „Криминална полиция“ комисар Кирил Кирязов. Николов твърди, че в последствие „Кирязов е заявил, че знаят, но имат нещо в предвид“. След указания на Кирязов, гл. инспектор към РУ-Бургас не е изготвил официален документ, свързан с информацията и поради тази причина не е била изпратена официална справка към ОДМВР-Бургас.

Николов посочва, че през декември 2020 година /2 месеца по късно/ по сведение на полицейски служител е била получена отново информация в момент на интервенцията по автомобил, който е още по-луксозен, и е вкаран в същия гараж. По думите му отново след доклад до ръководството, не са били предприети никакви действия.

В хода на проверката служителите на „Вътрешна сигурност“ снемат обяснение от началника на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Бургас

Кирязов, който по недопустим начин заявява, че му е докладвана информация, но същата е била без конкретни автомобили, дата, час и местонахождението на гараж.

„Относно сведенията на г-н Кирязов, че не е получил конкретна информация от главния инспектор считам, че това е един много добър начин за избягване на отговорност, но в предвид сведенията на множество други служители, снети в хода на проверката мисля, че изнесените данни от Кирязов не трябва да бъдат кредитирани. Същото потвърждава и гл. инспектор Иван Жечев, който заявява, че е била водена разработка на горепосочените лица и приключила едва след 2 години, тъй като не са постъпвали данни от други звена на МВР. Считам, че това също е много удобен начин за подвеждане на проверяващите органи. Дори и да приемем сведенията на служителя Жечев за достоверни: „Какво е попречило в хода на тази разработка, която посочва да бъде проверена въпросната информация, придобита от служител на РУ-Бургас, да бъдат задържани лицата на място или най-малкото да бъдат установени и иззети автомобили, обект на престъпление и върнати на съвестните граждани. Видно е, че не са предприети действия от страна на сектора, който ръководи г-н Жечев, понеже ако бяха предприети такива, нямаше да се стигне дотам, въпросните лица, извършващи престъпната дейност, да си позволят близо още 2 години необезспокоявано да извършват криминални деяния и по доказан начин да ощетяват българските граждани с милиони левове. Не изключвам и варианта, в който под „разработка“, г-н Жечев е имал в предвид тия „разработки“, с които служители се опитват да осъществят „чадър над престъпниците“, като единствената цел е други служби да не предприемат действия срещу тях и те да извършват престъпна дейност в продължение на години“, категоричен е бившият полицейски началник. Николов посочи още:

Липсата на действия може да се определи и като прикриване на престъпления и осъществяване на „чадър“ над организирани престъпни групи. Именно заради такива подобни мафиотски практики, родината ни е приравнявана към страните от третия свят. Смущаващо за мен е, предполагам и за обществото, че след този фрапиращ случай, който е констатиран от проверяващите органи в предвид писмото, което получих, въпросните ръководители от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Бургас са на същите позиции и изпълняват функциите си, като ръководители на множество съвестни и добри служители. За мен, като гражданин на Република България и бивш служител на МВР е недопустимо служители, извършили тежки дисциплинарни нарушения евентуално и престъпление да ръководят силови отдели в ОДМВР-Бургас.“

„В обществеността и по конкретно в определени публицистични медии въпросният случай, бе отразен многократно и мисля, че е налице неспазване на правилата на Етичния кодекс за поведение на служители на МВР и в предвид съгласно чл. 203, ал.1, т.1 от ЗМВР -„деяние, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители на МВР, уронващи престижа на службата“ се предвижда налагане на тежко дисциплинарно наказание „уволнение“„, уточни Николов.

Той се обърна към директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов:

„В предвид това, че нарушенията касаят ръководни служители на ОДМВР-Бургас и служебното им положение, би затруднило разкриването на обективната истина. Моля да изготвите предложение за временно отстраняване на служителите съгласно нормата по чл. 214, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, поради това че в качеството си на ръководители в отдел „Криминална полиция“ служителите имат реална възможност да оказват въздействие в едно бъдещо дисциплинарно производство, като оказват влияние на своите подчинени в ролята си на ръководители при снемането на писмени сведения, да ползват информационните фондове на МВР, за да се сдобият с лични данни и адреси на граждани. Като служители въпросните лица имат достъп до служебните помещения в сградата на ОДМВР-Бургас и биха могли да компрометират служебни документи и доказателства за извършените от тях дисциплинарни нарушения. Моля да бъдат определени проверяващи служители, работещи извън структурните звена на МВР за Бургаска област, като по този начин едно бъдещо дисциплинарно производство, би се провело по прозрачен начин и резултата, би бил реален и безпристрастен.“

Николов счита, че служителите Кирил Кирязов и Иван Жечев, с поведението и действията си, са нарушили чл. 67 от ЗМВР, който е категоричен: „Полицейските органи предотвратяват, пресичат, разкриват и разследват престъпления“. Според него едновременно с това служителите не са спазили конкретни правила за поведение регламентирани в ЕКПДС в МВР:

 В т. 42 е посочено „Държавния служител е неподкупен и не се възползва от правомощията си и служебното си положение с цел лично облагодетелстване или с друга користна цел“
– В т. 49 е посочено „Държавния служител не участва в корупционни прояви“.

„В конкретния случай по безспорен начин е установено, че служителите г-н Кирязов и г-н Жечев са използвали служебното си положение за облага на трети лица, изразяваща се в укриване на оперативно значима информация и избягване на наказателно преследване на лица, извършили престъпление и по доказан начин нанесли огромни щети на българските граждани. Считам, че неправомерното поведение на въпросните служители е станало достояние, както на мен в качеството ми на гражданин и на лице подаващо сигнала, така и на служители от Инспекторат при МВР, Дирекция Вътрешна сигурност и служители от ГДНП-МВР“, посочи бившият криминален началник. Той се зачуди:

„Учудващо за мен бе, че част от лицата, извършващи тази престъпна дейност, бяха задържани 2 години по късно през август 2022 година, тоест полицейските служители със своето бездействие са оставили десетки български граждани и застрахователни компании да бъдат ощетени с милиони левове. Информацията, с която разполагам е, че тази престъпна дейност е действала няколко години с протекциите на служители на ОДМВР-Бургас. Във връзка с това на 24.08.2022г. изготвих подробен сигнал до министъра на вътрешните работи г-н Иван Демерджиев, съдържащ конкретни данни за бездействие на ръководители от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Бургас. Причината да се обърна към вас /старши комисар Калоян Калоянов/ е, че на 10.02.2023г. получих писмо с отговор за резултата от извършената проверка.“

 

Комисар калоян калоянов одмвр бургас
Документ. Снимка: николай николов

„Поради тази причина се обръщам към вас /старши комисар Калоян Калоянов/, като ръководител на ОДМВР-Бургас и с това, че многократно през годините сте доказвал, че сте безкомпромисен към служители, извършили тежки нарушения, а и на брифинг пред медиите през август 2022 година споделихте, че реда е еднакъв за всички злоупотребили със служебното си положение, Ви моля и в настоящия случай, въпреки че се касае за ръководни лица от структурите на МВР, да бъдете безкомпромисен и да предложите да бъде наложена справедлива дисциплинарна мярка спрямо въпросните служители“,

така Николов отправи апел към комисар Калоян Калоянов.

Бившият полицай Николай Николов стана известен с това, че разкри многогодишни корупционни практики в ОДМВР-Бургас.

Той твърди, че има съмнения, че бургаските полицейски служители са замесени в престъпна схема за регистрация на луксозни крадени автомобили. Той описа подробно начина, по който е действано, както и бездействието на самата полиция.

От медията оставаме отворени за всички засегнати страни в казуса да се изкажат.

************** НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР ПОД СТАТИЯТА **************

Юстиция - журналистически разследвания, анализи, най-важното и най-новото, съдържание и новини от българия и света, фронтално, видео,

Разгледайте нашия ОНЛАЙН МАГАЗИН като НАТИСНЕТЕ ТУК.

За внос от целия Свят на СТОКИ НА ЕДРО, свържете се с нашата АГЕНЦИЯ ЗА ВНОС НА СТОКИ (Buying Import Office IUSTITIA) като НАТИСНЕТЕ ТУК
Изберете нашите специалисти за висококачествени софтуерни услуги :
Можете да поръчате от ЮСТИЦИЯ онлайн изработка и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини, DEV и ИТ (IT) поддръжка, SEO оптимизация за високо класиране в Google и дигитален маркетинг като НАТИСНЕТЕ ТУК

НИЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ВАШИЯТ ПАРТНЬОР ЗА ОНЛАЙН УСПЕХ

Вижте нашите треньори като НАТИСНЕТЕ ТУК. Изработване на персонални хранителни и тренировъчни режими, хранителни добавки, витамини и суплементи за добри резултати за професионални спортисти, както и за любителите на добра фигура и тонус.

Разгледайте обявите и офертите ЗА ПРОДАЖБА и ПОД НАЕМ на нашата АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ.

При нас можеш и да РЕЗЕРВИРАШ ОНЛАЙН Хотели и Ваканционни жилища в България и чужбина

Редакцията на "ЮСТИЦИЯ" се извинява за евентуално допуснати неточности в разследванията на ЮСТИЦИЯ.БГ.

Засегнатите лица имат право на отговор.

Последвайте ЮСТИЦИЯ в Google Новини

Най-интересните РАЗСЛЕДВАНИЯ слушайте в подкаста на ЮСТИЦИЯ в SpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм

Коментирайте