Начало На фокус Македония Доказателство: Македонски партизани на Тито пишат на БЪЛГАРСКИ КНИЖОВЕН ЕЗИК позив за...

Доказателство: Македонски партизани на Тито пишат на БЪЛГАРСКИ КНИЖОВЕН ЕЗИК позив за борба през 1944г.

0
македонски партизани, тито, българия, петър низамов, юстиция, бг, новини, история,

Поредното неоспоримо доказателство, което намираме за българската принадлежност на днешните северни македонци произхожда от Титовите македонски партизани не от къде да е, ами от самите сатрапи, които наложиха изкуствената македонска нация е език.

Това е Призив пуснат в Скопие, С.Македония няколко дена преди ген. Толбухин да влезе в Белград от македонски партизани на Тито. Вижте на коя азбука е писан (БЪЛГАРСКАТА) и кой в текста е писан като неприятел – САМО ГЕРМАНЦИТЕ. Няма “Български фашистки окупатори” … Кой наложи този термин да има ексклузивно място в съвременната “Македнска” историография?

Македонски партизани, тито, българия, петър низамов, юстиция, бг, новини, история,

Втората световна война в югославска Македония

Войски в Макеодния по времето на Втората световна война
~ 32 000 български войници в Южна Сърбия и Вардарска Македония (май 1941 – септември 1944) 
~300 000 (група армии Е през октомври 1944) 

Втората световна война в Югославска Македония започва с нахлуването на Оста в Югославия през април 1941 г. Под натиска на югославското партизанско движение част от македонските комунисти започват през октомври 1941 г. политическа и военна кампания за съпротива срещу окупацията на Вардарска Македония . Официално тогава районът се е наричал Вардарска бановина , тъй като самото име Македония е било забранено в Кралство Югославия.

Окупирана е предимно от български, но също и от германски, италиански и албански сили. Българите, както знаем са посрещнати като освободители.

Първоначално не е имало организирана съпротива, тъй като мнозинството от македонските българи са мечтали от 1878г. да се обединят с Майка България.  Започва да нараства едва през 1943 г. с капитулацията на Италия и съветските победи над нацистка Германия. Ключов фактор е и ролята на българските комунисти, които избягват да организират масова въоръжена съпротива. Тяхното влияние върху македонската партийна организация остава доминиращо до 1943 г., когато става очевидно, че Германия и България ще бъдат победени.
Македонски партизани петър низамов
Твърди се, че “оригинален вагон”, използван за превоз на македонските евреи от българските фашистки окупатори – изложен в музея на холокоста в скопие. Всъщност българската армия и полиция не участва в депоратциите. В макеоднските градове имаше и местен щаб на гестапо и вермахта и райхсбанът участваха в процеса на депортиране.  

По това време в Македония пристига специалният емисар на Тито Светозар Вукманович . Вукманович трябвало да активира борбата и да й придаде нова етническа македонска фасада.

Това доведе до възхода на младото поколение антибългарски ориентирани партизански лидери, които бяха лоялни към Югославия.  Те формират през 1943 г. Народноосвободителната армия на Македония и Македонската комунистическа партия . В западната част на областта албанските партизани също участват в съпротивителното движение. Същите тези ще се отличат после с нечувана жестокост, когато започват чистките срещу изявени българи в Македония.

След като България сменя страната си във войната през септември 1944 г. , българската 5-та. Армия, разположена в Македония, се придвижва обратно към старите предели на България. Чак тогава започва истинска партизанска борба в Македония. Такава , каквато е имало през всичкото време на нацистката окупация в останалата част на Югославия.

В началото на октомври новосформираната Българска народна армия заедно с Червената армия отново влизат в окупирана Югославия, за да блокират оттеглянето на германските войски от Гърция. Югославска Македония е освободена в края на ноември, когато е създадена комунистическа Югославия . След германското отстъпление, принудено от българското настъпление, наборът на македонци в армията се увеличава значително.Операцията е наречена Националноосвободителна война на Македония (на македонски : Народноосвободителна борба на Македония, Народноосвободителна борба на Македония ) от югославската марксистка историография , в съответствие с голямата Югославска народноосвободителна война . Някои от бойците също развиват стремежи за независимост на района на Македония , но в края на войната са потиснати от комунистическите власти. Той бележи поражението на българския национализъм и победата на проюгославския македонизъм в района. В резултат на това новите комунистически власти преследват бившите колаборационисти с обвинения в “Голям български шовинизъм “и скъсах всички организации, които се противопоставиха на югославската идея и настояват за независимостта на Македония .

Македонски партизани доказателство: македонски партизани на тито пишат на български книжовен език позив за борба през 1944г. 440px prilep1944 македонски партизани поредното неоспоримо доказателство, което намираме за българската принадлежност на днешните северни македонци произхожда от титовите македонски партизани не от къде да е, ами от самите сатрапи, които наложиха изкуствената македонска нация е език. Юстиция македонски партизани

Среща на български войници и македонски партизани в Прилеп, на 9 септември държавен преврат . Командирът на гарнизона полковник Димитър Младенов  отказва да се оттегли и остава в града с четниците, като успява да го задържи 12 дни, блокирайки движението на германските войски.


Македонски партизани доказателство: македонски партизани на тито пишат на български книжовен език позив за борба през 1944г. 440px yugoslavia ethnic 1940 македонски партизани поредното неоспоримо доказателство, което намираме за българската принадлежност на днешните северни македонци произхожда от титовите македонски партизани не от къде да е, ами от самите сатрапи, които наложиха изкуствената македонска нация е език. Юстиция македонски партизани
Германска етническа карта на югославия от 1940 г. Македонците са изобразени като отделна общност и са описани както се твърди от сърби и българи, но обикновено се приписват на последните.

 

Македонски партизани доказателство: македонски партизани на тито пишат на български книжовен език позив за борба през 1944г. 440px bulgarian macedonians македонски партизани поредното неоспоримо доказателство, което намираме за българската принадлежност на днешните северни македонци произхожда от титовите македонски партизани не от къде да е, ами от самите сатрапи, които наложиха изкуствената македонска нация е език. Юстиция македонски партизани
Македонски българи в софия позират с германски войници преди инвазията в югославия. Плакатът възхвалява обединението с българия с лозунга „ един народ, един цар, едно царство ” и независима македония. [16] нахлуващите германци са посрещнати със същите плакати в скопие. [17]

Македонски партизани петър низамов
Тълпа в скопие на 20 април 1941 г. , празнуваща влизането на българската армия и показваща транспаранти, възхваляващи инвазията на оста в македония.

 

Македонски партизани доказателство: македонски партизани на тито пишат на български книжовен език позив за борба през 1944г. 440px bundesarchiv bild 101i 770 0280 20, jugoslawien, panzer iv македонски партизани поредното неоспоримо доказателство, което намираме за българската принадлежност на днешните северни македонци произхожда от титовите македонски партизани не от къде да е, ами от самите сатрапи, които наложиха изкуствената македонска нация е език. Юстиция македонски партизани

Германска 11-та танкова дивизия настъпва в Югославия от България като част от Дванадесета армия .

Македонски партизани доказателство: македонски партизани на тито пишат на български книжовен език позив за борба през 1944г. 440px skopje april 1941 македонски партизани поредното неоспоримо доказателство, което намираме за българската принадлежност на днешните северни македонци произхожда от титовите македонски партизани не от къде да е, ами от самите сатрапи, които наложиха изкуствената македонска нация е език. Юстиция македонски партизани

Македонски войници се предават в Скопие, април 1941 г. Германците разпръснаха листовки на български, изготвени от БАК , с апел да бъде освободена Македония. В резултат на това македонците, мобилизирани в югославската армия, се предават масово. 

Македонски партизани петър низамов

Българските войски влизат в Битоля на 21 април 1941 г. Всъщност те са посрещнати като предполагаеми освободители от сръбското владичество, докато пробългарските настроения преобладават в ранните етапи на окупацията.

Македонски партизани петър низамов

Окупация и разделяне на Кралство Югославия през април 1941 г. България окупира централната и източната част на Вардарска Македония, а най-западната част е окупирана от Кралство Италия .

Македонски партизани доказателство: македонски партизани на тито пишат на български книжовен език позив за борба през 1944г. 440px bundesarchiv bild 101i 161 0256 10, balkan, spähpanzer, bulgarische soldaten македонски партизани поредното неоспоримо доказателство, което намираме за българската принадлежност на днешните северни македонци произхожда от титовите македонски партизани не от къде да е, ами от самите сатрапи, които наложиха изкуствената македонска нация е език. Юстиция македонски партизани

Югославски военнопленници, ръководени от български войници и немски бронирани автомобили.

Македонски партизани петър низамов

Италианските войски влизат в Охрид на 12 април 1941 г.

Македонски партизани доказателство: македонски партизани на тито пишат на български книжовен език позив за борба през 1944г. 440px timișoara macedonian pows македонски партизани поредното неоспоримо доказателство, което намираме за българската принадлежност на днешните северни македонци произхожда от титовите македонски партизани не от къде да е, ами от самите сатрапи, които наложиха изкуствената македонска нация е език. Юстиция македонски партизани

Югославски македонски военнопленници в лагер в Тимишоара, май 1941 г., преди освобождението им. Със застъпничеството на българската администрация са освободени повече от 12 000 македонски военнопленници, призовани в югославската армия.

Македонски партизани петър низамов

Бившето българско полицейско управление в Прилеп е нападнато от Прилепския партизански отряд на 11 октомври 1941 г. Днес обектът е мемориален музей.

Македонски партизани доказателство: македонски партизани на тито пишат на български книжовен език позив за борба през 1944г. 440px ustanak u jugoslaviji 1941 македонски партизани поредното неоспоримо доказателство, което намираме за българската принадлежност на днешните северни македонци произхожда от титовите македонски партизани не от къде да е, ами от самите сатрапи, които наложиха изкуствената македонска нация е език. Юстиция македонски партизани

Съпротива в Югославия през септември 1941 г. В Македония не се наблюдава реална партизанска дейност.

Македонски партизани доказателство: македонски партизани на тито пишат на български книжовен език позив за борба през 1944г. 440px debar, beganje pred balisti, 1942 македонски партизани поредното неоспоримо доказателство, което намираме за българската принадлежност на днешните северни македонци произхожда от титовите македонски партизани не от къде да е, ами от самите сатрапи, които наложиха изкуствената македонска нация е език. Юстиция македонски партизани

Приемане на бежанци, избягали от албанската окупационна зона в Македония (Дебър, 1942 г.), в Охрид, българска окупационна зона.

Македонски партизани петър низамов

Съпротива в Югославия след капитулацията на Италия , септември 1943 г. В Македония партизанската дейност е съсредоточена в бившата италианска окупационна зона, отстъпена на Албания.

Македонски партизани доказателство: македонски партизани на тито пишат на български книжовен език позив за борба през 1944г. 440px italo bulgarian 1941 македонски партизани поредното неоспоримо доказателство, което намираме за българската принадлежност на днешните северни македонци произхожда от титовите македонски партизани не от къде да е, ами от самите сатрапи, които наложиха изкуствената македонска нация е език. Юстиция македонски партизани

Италиански и български военни на границата между Албания и България в Македония пред демонтирана картечница Шварцлозе.

Македонски партизани петър низамов

Партизани от батальон ” Стив Наумов “, създаден през ноември 1943 г. в Горна Преспа .

 

Македонски партизани доказателство: македонски партизани на тито пишат на български книжовен език позив за борба през 1944г. 440px lesev 1942 македонски партизани поредното неоспоримо доказателство, което намираме за българската принадлежност на днешните северни македонци произхожда от титовите македонски партизани не от къде да е, ами от самите сатрапи, които наложиха изкуствената македонска нация е език. Юстиция македонски партизани

Поздрав на бившия началник на ВМРО Петър Лесев от новобранци от Българската армия, след назначаването му за управител на Община Кратово през 1943 г. Македонски новобранци формират до 60% от войниците в Българската армия във Вардарска Македония.

Македонски партизани петър низамов

Членове на Велешка контрачета през 1943 г. Някои местни жители формират античетнически отряди, за да подкрепят българската полиция и армия в борбата с комунистическите македонски партизани и сръбските четници.

Македонски партизани петър низамов

Обществен митинг в освободеното Кичево след капитулацията на Италия в албанската зона, 26 септември 1943 г.

Македонски партизани петър низамов

Албански и македонски партизани маршируват с прозрачно.

В него пише: “Да живее братството на македонския и албанския народ!”

Македонски партизани петър низамов

Силите на Balli Kombëtar в Дебър

Македонски партизани петър низамов

Делегати, пристигащи на първата пленарна сесия на ASNOM през август 1944 г.

Македонски партизани петър низамов

Светозар Вукманович посреща гръцки и македонски партизани в Караджовата долина (Гърция). Под негово ръководство пробългарският окръжен комитет на комунистите в Македония е разпуснат и те са обвързани с югославските комунисти.

Македонски партизани петър низамов

Създаване на нов партизански отряд от македонски партизани при с. Шешково през август 1944 г.

Македонски партизани петър низамов

Карта на Балканския военен театър през септември 1944 г. – януари 1945 г.

Македонски партизани доказателство: македонски партизани на тито пишат на български книжовен език позив за борба през 1944г. 440px bulgarian troops in yugoslavia македонски партизани поредното неоспоримо доказателство, което намираме за българската принадлежност на днешните северни македонци произхожда от титовите македонски партизани не от къде да е, ами от самите сатрапи, които наложиха изкуствената македонска нация е език. Юстиция македонски партизани

Българските войски се връщат в Югославия през октомври 1944 г.

Македонски партизани доказателство: македонски партизани на тито пишат на български книжовен език позив за борба през 1944г. 440px skopje on november 13, 1944 македонски партизани поредното неоспоримо доказателство, което намираме за българската принадлежност на днешните северни македонци произхожда от титовите македонски партизани не от къде да е, ами от самите сатрапи, които наложиха изкуствената македонска нация е език. Юстиция македонски партизани

Основните български сили влизат в Скопие на 14 ноември. Първи български части влизат в града на 13 ноември 

Македонски партизани петър низамов

Македонците хвалят освобождението на Скопие през декември 1944 г. Надписът на плаката възхвалява обединението с Югославия.

Македонски партизани доказателство: македонски партизани на тито пишат на български книжовен език позив за борба през 1944г. 440px xv makedonski korpus, 1945 македонски партизани поредното неоспоримо доказателство, което намираме за българската принадлежност на днешните северни македонци произхожда от титовите македонски партизани не от къде да е, ами от самите сатрапи, които наложиха изкуствената македонска нация е език. Юстиция македонски партизани

XV македонски корпус на път за Сирмския фронт през януари 1945 г.

Македонски партизани доказателство: македонски партизани на тито пишат на български книжовен език позив за борба през 1944г. Metodishatarov македонски партизани поредното неоспоримо доказателство, което намираме за българската принадлежност на днешните северни македонци произхожда от титовите македонски партизани не от къде да е, ами от самите сатрапи, които наложиха изкуствената македонска нация е език. Юстиция македонски партизани

Шаторов е водач на македонските комунисти през 1941 г. Изчезва при неизвестни обстоятелства през септември 1944 г. Има индикации, че е убит от агентите на Тито като политически неудобен лидер.

Македонски партизани петър низамов

Панко Брашнаров , първият говорител на АСНОМ . През 1950 г. е арестуван и затворен в трудовия лагер Голи остров , където умира на следващата година.

Македонски партизани петър низамов

Методий Андонов, първият президент на АСНОМ и на Народна република Македония. След несъгласие с политиката на нова Югославия е арестуван и осъден на 12 години затвор.

Македонски партизани петър низамов

Лазар Колишевски става в края на 1944 г. министър-председател на СР Македония. Той започна политика за пълно прилагане на проюгославската линия и взе строги мерки срещу всяка опозиция.

Македонски партизани петър низамов

Паметник на българските парашутисти, паднали в Северна Македония през есента на 1944 г. (София). Македонски източници твърдят, че тогава българите не са водили сериозни битки. [153] Български източници настояват, че по това време в Северна Македония са паднали 2000—3000 войници.

 

Македонски партизани петър низамов

Паметник на освободителите на Скопие, от Иван Миркович, 1955 г. Скулптурата изобразява струпване на комунистически македонски партизани. Цялата композиция е повлияна от принципите на социалистическия реализъм, напомнящи съответния съветски пропаганден стил на изкуството.

македонски партизани  македонски партизани    македонски партизани    македонски партизани  македонски партизани

македонски партизани  македонски партизани    македонски партизани    македонски партизани  македонски партизани

************** НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР ПОД СТАТИЯТА **************

Юстиция - журналистически разследвания, анализи, най-важното и най-новото, съдържание и новини от българия и света, фронтално, видео,

Разгледайте нашия ОНЛАЙН МАГАЗИН като НАТИСНЕТЕ ТУК.

За внос от целия Свят на СТОКИ НА ЕДРО, свържете се с нашата АГЕНЦИЯ ЗА ВНОС НА СТОКИ (Buying Import Office IUSTITIA) като НАТИСНЕТЕ ТУК
Изберете нашите специалисти за висококачествени софтуерни услуги :
Можете да поръчате от ЮСТИЦИЯ онлайн изработка и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини, DEV и ИТ (IT) поддръжка, SEO оптимизация за високо класиране в Google и дигитален маркетинг като НАТИСНЕТЕ ТУК

НИЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ВАШИЯТ ПАРТНЬОР ЗА ОНЛАЙН УСПЕХ

Вижте нашите треньори като НАТИСНЕТЕ ТУК. Изработване на персонални хранителни и тренировъчни режими, хранителни добавки, витамини и суплементи за добри резултати за професионални спортисти, както и за любителите на добра фигура и тонус.

Разгледайте обявите и офертите ЗА ПРОДАЖБА и ПОД НАЕМ на нашата АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ.

При нас можеш и да РЕЗЕРВИРАШ ОНЛАЙН Хотели и Ваканционни жилища в България и чужбина

Редакцията на "ЮСТИЦИЯ" се извинява за евентуално допуснати неточности в разследванията на ЮСТИЦИЯ.БГ.

Засегнатите лица имат право на отговор.

Последвайте ЮСТИЦИЯ в Google Новини

Най-интересните РАЗСЛЕДВАНИЯ слушайте в подкаста на ЮСТИЦИЯ в SpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм

Коментирайте