Начало Новини 2023 ПЕТЪР НИЗАМОВ – История на евреите и арабите в Палестина / Юдея...

ПЕТЪР НИЗАМОВ – История на евреите и арабите в Палестина / Юдея | ИСТОРИЯ НА СВЕТА

272
0
И сега започва война - поредната от една дълга поредица... Израело-арабски конфликт.
Израело-арабски конфликт.

ПЕТЪР НИЗАМОВ : Като гледам жертвите на арабите в Палестина в Газа ми става жал, но като погледна към израелците, ги разбирам, защото ако на нас бяха направили така и аз бих постъпил като тях.

Да не кажа, че щях да съм доста по-безкомпромисен.
И стига с тази пропаганда.

Никога не е имало държава Палестина в историята на Света! Има го като население арабите в Палестина!

Палестина е географска област населена с евреи, араби, друзди и още един куп народности и където проблеми пак правят само арабите с техните радикални учения от Средновековието.

ПЕТЪР НИЗАМОВ : Палестина преди 2000 години е била населена почти изцяло с евреи, там е имало и няколко много силни еврейски царства.

Като всички големи и малки държави по онова време, те са били покорени от Римската империя.
Евреите успели да оцелеят в условия, при които не един път загубват национално-политическата си идентичност.
Юдея е васално царство по време на Римската империя (завлядяна през 63 г. пр.н.е.), което постепенно се превръща в провинция. През 65 г. избухва въстание срещу римляните, потушено от императорите Веспериан и Тит Флавий.

От тогава нататък почти всяка година евреите се вдигат на бунтове и Рим е принуден първо да мести постошнно легионите си в Юдея, а после да остави постоянни легиони там. За това през 135 г. император Адриан, след като потушава поредното еврейско въстание, този път изгонва евреите от Юдея и преименува територията от Юдея на Палестина.

Къде да намеря зелен оникс за декорация на стени и подове?

Петър Низамов за Израел : Не ми се мисли какво ще е отмъщението на наследниците на оцелелите от Холокоста

ПЕТЪР НИЗАМОВ : От тогава до след Втората световна война евреите живеят разселени по целия Свят, но в затворени общества и запазват напълно традициите си като се предпазват от общи бракове с други народности.
През това време през 5-8 век пустинните племена на бедуините, които после ще създадат арабския етнос, успяват да се обединят от Мохамед чрез новата религия – мюсюлманството и да завладеят целия Близък изток, вкл. Палестина.
Оттогава там живеят арабите в Палестина, а както стана ясно евреите са изгонени от там още през 135 г. сл. Хр.
Арабите в палестина арабите в палестина и сега започва война - поредната от една дълга поредица... Израело-арабски конфликт.
Израело-арабски конфликт.
После арабите в Палестина попадат под властта на Османската империя до края на Първата световна война, от която Османската империя излиза като загубила войната, отстъпвайки на победителите Англия и Франция – областите , населени с араби в Ливан, Йордания, Сирия и Палестина.
Още тогава започва връщането на евреите по Обетованите земи в Палестина, така, че по-лкъсното създаване там на държавата Израел не е просто легнало на исторически сантименти, а на реални данни.
Към 1945 година в Палестина има 25% еврейско население.
След като свършва Втората световна война през 1945 година, отслабените от войната Британска и Френска империя не могат да поддържат властта си в колниите и се фокусират в решаването на вътрешните проблеми в техните държави. В тази връзка започва деколонизацията и устрема на народите, останали под колониална зависимост се засилва.
ПЕТЪР НИЗАМОВ : През май 1947 година се създава специална комисия за Палестина на ООН, която разглежда два варианта – единият се състои в предложението за създаване на две независими държави – палестинска и еврейска, като град Йерусалим е поставен под международно управление. Вторият предлага създаването на федерална държава с две отделни административни структури. Арабското население и ръководството на палестинската общност отхвърлят становището на световната организация. Евреите обаче го приемат.
С решение на ООН, с почти пълно мнозинство на всички държави в Света се взима решение – оцелелите от жертвената клада на Холокоста евреи да преоткрият земята на техните деди, а за държава на арабите в Палестина са определени околко 35% от територията на Палестина.

На 14 май 1948 година Бен Гурион провъзгласява раждането на държавата Израел.

Радостта на израелците е краткотрайна. Още същата вечер новата държава се сблъсква с официално обявените враждебни действия на арабските страни.

Война!

Първата от една дълга поредица.

Израел побеждава арабската коалиция и се възползва от триумфа си да се разшири.
Започва палестинското търсене на изгубените територии.
След първата арабско-израелска война през 1948 година и загубата на арабите в Палестина, фактически се установява само една държава – Израел. Териториите, определени за арабска държава, се заграбват от съседните Йордания, Сирия и Египет.
Създаването на Израел е направило от палестинците народ без земя и държава.
Омразата към евреите, която се ражда в тези лагери превръща Близкия изток в „барутен погреб“.

През 1967г. полк. Насар запалва арабския свят и пуска своята армия през Суецкия канал. Кралят на Йордания е зад него.

Израел, на същия ден, без да изчаква обявяването на война хвърля своите танкове в пустинята и бомбардира египетската авиация, която даже не е имала време да излети.

Войната трае само шест дни. Победителят Израел отново разширява границите си, окупирайки Синай, Голанстките възвишения и половината от Йордания.
Това унизително поражение още повече засилва озлоблението на арабите в Палестина.
Палестинското движение на Ясер Арафат за да получи вниманието на Света поема пътя на терористичните актове.
Президентът на Египет – Садат, наследил Насар, скъсва отношенията си със Съветския съюз и се сближава със Съединените щати.
През 1973г. избухва поредния Израело-Арабски конфликт. Арабската коалиция пак е победена, но този път египетската армия се е била храбро.
Президентът Садат може с вдигната глава да направи своето историческо пътуване до Йерусалим.
После идва ред на смайващия жест на арабския държавен глава, който говори за мир на израелските депутати.
„Дойдох при вас за да изградим заедно справедлив и траен мир и да избегнем всяко кръвопролитие.“
Египет и Израел ще подпишат мир една година по-късно.
В това време Иран преживява големи сътресения.
Иранският шах посвещава голяма част от петро-доларите си за модернизация на страната и принуждава своите противници да замлъкнат с помощта на армията и на тайната полиция.
Модерният Иран шокира мюсюлманските касти, които са въодушевени от речите на един духовен водач – Аятолах Хомейни.
През 1979г. положението става неудържимо. Шахът е принуден да напусне Техеран.
Емигрант във Франция – Хомейни се подготвя за победоносно завръщане в Иран.
Чакат го милиони поклонници. Те за малко не го задушават при посрещането му.
Установена е ислямска власт. След приумиците на шаха, идва ред на фанатизма на моллите.
Яростта на „съдника“ Хомейни ще върне Иран в Средновековието.
Скоро Хомейни ще хвърли своите стражи на революцията срещу големия американски Сатана.
Опустошено е американското посолство, а десетки дипломати са взети за заложници.
Ислямският екстремизъм с обезпокояваща сила се връща на световната сцена.
ПЕТЪР НИЗАМОВ : В Ирак с идването на Садам Хюсеин се е установила военна и светска власт. Целта е все същата – възстановяване на единството на Арабския свят.
Между Ирак и Иран сблъсъкът е неизбежен.
Войната между двете страни избухва през 1980г. Тя ще трае 8 години и ще вземе милиони жертви.
На 15 ноември 1988 г. националният съвет на Палестинска организация за освобождение провъзгласява в Алжир независимостта на Палестинската държава. Тогава и България признава държавата Палестина.
Палестинската автономия се създава чак през 1994 година. Политическият ѝ статут е предмет на остри спорове. В различни точки на света терминът Палестина се тълкува по различен начин.
На 29 ноември 2012 г. генералната конференция на ЮНЕСКО – главният ръководен орган на Организацията на ООН за образование, наука и култура, приема Палестина за пълноправен член.
До днес, когато започва поредната война в Близкия изток, предизвикана от ученията на арабите в Палестина.
ПЕТЪР НИЗАМОВ – История на евреите и арабите в Палестина / Юдея | ИСТОРИЯ НА СВЕТА ПЕТЪР НИЗАМОВ – История на евреите и арабите в Палестина / Юдея | ИСТОРИЯ НА СВЕТА ПЕТЪР НИЗАМОВ – История на евреите и арабите в Палестина / Юдея | ИСТОРИЯ НА СВЕТА арабите в Палестина арабите в Палестина арабите в Палестина арабите в Палестина арабите в Палестина арабите в Палестина арабите в Палестина арабите в Палестина арабите в Палестина арабите в Палестина арабите в Палестина

************** НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР ПОД СТАТИЯТА **************

Юстиция - журналистически разследвания, анализи, най-важното и най-новото, съдържание и новини от българия и света, фронтално, видео,

Разгледайте нашия ОНЛАЙН МАГАЗИН като НАТИСНЕТЕ ТУК.

За внос от целия Свят на СТОКИ НА ЕДРО, свържете се с нашата АГЕНЦИЯ ЗА ВНОС НА СТОКИ (Buying Import Office IUSTITIA) като НАТИСНЕТЕ ТУК
Изберете нашите специалисти за висококачествени софтуерни услуги :
Можете да поръчате от ЮСТИЦИЯ онлайн изработка и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини, DEV и ИТ (IT) поддръжка, SEO оптимизация за високо класиране в Google и дигитален маркетинг като НАТИСНЕТЕ ТУК

НИЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ВАШИЯТ ПАРТНЬОР ЗА ОНЛАЙН УСПЕХ

Вижте нашите треньори като НАТИСНЕТЕ ТУК. Изработване на персонални хранителни и тренировъчни режими, хранителни добавки, витамини и суплементи за добри резултати за професионални спортисти, както и за любителите на добра фигура и тонус.

Разгледайте обявите и офертите ЗА ПРОДАЖБА и ПОД НАЕМ на нашата АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ.

При нас можеш и да РЕЗЕРВИРАШ ОНЛАЙН Хотели и Ваканционни жилища в България и чужбина

Редакцията на "ЮСТИЦИЯ" се извинява за евентуално допуснати неточности в разследванията на ЮСТИЦИЯ.БГ.

Засегнатите лица имат право на отговор.

Последвайте ЮСТИЦИЯ в Google Новини

Най-интересните РАЗСЛЕДВАНИЯ слушайте в подкаста на ЮСТИЦИЯ в SpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм

Профи

Петър Низамов

минуси
Отзиви
РЕЗЮМЕ

Петър Низамов

Коментирайте